Archief artikel

Molen De Wachter in Zuidlaren klaar voor nieuw seizoen

Gepubliceerd:

23-06-2016

Nieuwe wieken én een nieuw museum: Molen de Wachter in Zuidlaren kan er weer een seizoen tegenaan.

Het nieuwe seizoen is op zaterdag 30 april feestelijk afgetrapt. Bijna tweehonderd vrijwilligers hebben afgelopen winter niet stilgezeten. Het vervangen van de roeden was een monsterklus. De 75 jaar oude roedes zijn compleet vernieuwd. Om daarbij stil te staan, wordt tijdens de openingshandeling een vlag in het hoogte punt van de nieuwe wieken gehesen.

Nieuw museum
Naast de nieuwe roeden kreeg molen De Wachter ook een nieuw museum. Het gereedschappenmuseum is ondergebracht op de eerste etage, op de plek van de oude molenaarswerkplaats. Voorheen waren de gereedschappen van verzamelaar Dick de Hart uit Groningen te zien in het museum in Noordbroek.

De oude molenaarswerkplaats van De Wachter is verplaatst naar de echte, werkende werkplaats, in een van de vleugels op de begane grond. Daar staat het leven van Diek Medendorp centraal, de laatste eigenaar van De Wachter.

Op faceboek ontstond een levendige discussie over de levensduur van de roeden. Normaal gaan roeden op molens dertig, hooguit veertig jaar mee. Niet die van De Wachter in Zuidlaren. Pas na zeventig jaar ontstond er wat roestvorming en werd besloten nieuwe roeden aan te brengen. Zeventig jaar, dat kan niet, reageerden molenaars elders in het land.

Speciale techniek
Het wettige en overtuigende bewijs kwam van andere molenaars waar molenbouwer Diek Medemdorp zijn hand in had gehad. Ook daar gingen de roeden langer mee. Medemdorp, de laatste eigenaar van De Wachter, bouwde molens in binnen- en buitenland en gebruikte een speciale techniek, legt voorzitter Eeuwe Broersma van de museummolen uit. ,,Hij schroefde beugels op de gaten in de roeden. Alles was geklonken waardoor het niet meer in de roeden inregende.’’

Tijdens de vervanging van de roeden, een klusje van 40.000 euro waarmee de vrijwilligers vanaf oktober aardig zoet zijn geweest, bleek wat voor kwaliteitswerk Medemdorp had geleverd. Roeden en wieken waren met in totaal 800 schroeven aan elkaar bevestigd. ,,Op zeven na konden we al die schroeven zo los draaien. Heel bijzonder na zeventig jaar in weer en wind’’, zegt Broersma.

Levensduur
Overigens zal de discussie over de levensduur voorlopig niet meer worden gevoerd. De nieuwe roeden zijn van cortenstaal. Dit roestkleurige staal heeft een zeg maar dikke beschermende huid. ,,Deze roeden gaan wel honderd jaar mee,’’ vertelt Broersma.

© Yourbrand