Archief artikel

Gemeente Teylingen verliest rechtzaak tegen molen

Gepubliceerd:

23-06-2016

De stichting die zich bezighoudt met Molen de Speelman in Sassenheim heeft ook in hoger beroep gelijk gekregen. Net als de Haagse rechtbank vindt het Gerechtshof dat de stichting geen 15.000 euro aan gemeentelijke legeskosten hoeft te betalen.

Stichting De Molen van Sassenheim (SDMS) wil op de molenstomp een opbouw met wieken plaatsen. De stichting had daar in september 2014 een omgevingsvergunning voor aangevraagd, maar die werd door de gemeente Teylingen afgewezen. Hiervoor moet SDMS legeskosten afdragen. Volgens de rechters hoeft de rekening echter niet te worden betaald, omdat de vergunning is getoetst aan een bestemmingsplan van meer dan tien jaar oud. ’Dit is een financiële prikkel voor het actueel houden van het bestemmingsplan’, legde de rechtbank vorig jaar uit. Het Gerechtshof wijkt daar in het hoger beroep niet van af.

Klinkende overwinning
Voorzitter Theo Gozeling van SDMS is blij met de uitspraak. „Een klinkende overwinning, maar wat ik nooit heb begrepen is waarom de gemeente dacht dat bij ons iets te halen is. Een burger wordt geacht de wet te kennen en wij waren dus ook op de hoogte van de regel dat er geen leges in rekening kunnen worden gebracht als het bestemmingsplan meer dan tien jaar oud is. Dus toen in 2013 het nieuwe bestemmingsplan afketste en de oude uit 1999 weer in beeld kwam, hebben wij een vergunningsaanvraag ingediend.”

Dat de gemeente in hoger beroep ging tegen de eerdere uitspraak van de Haagse rechtbank vindt Gozeling zonde van de energie. Toch wil hij niet te lang bij de houding van de gemeente stilstaan. „Ik heb laatst een positief gesprek met burgemeester Carla Breuer gehad en 19 mei ga ik in gesprek met wethouder Bas Brekelmans en een jurist. Ik ben benieuwd wat daaruit gaat komen.”

Trouwlocatie
Voor de ontwikkeling van de molen heeft de stichting goed contact met de bestuurders nodig. „De opbouw met wieken kunnen we vergeten”, zegt Gozeling teleurgesteld. De gemeente geeft daar geen toestemming voor en kreeg daarin bij een andere rechtszaak vorig jaar gelijk. „Dat is best vervelend, maar daar komen we wel overheen. De stomp is een monument en kost dus geld. Daarom zijn wij bezig extra inkomsten te generen. Zoals de verhuur aan organisaties voor vergaderingen en binnenkort misschien als trouwlocatie. Ook kan het nog een woonbestemming worden. We doen alles om te voorkomen dat het een bouwval wordt.”

© Yourbrand